In gesprek met BUURTGEZINNEN
‘Om de week langs de lijn staan bij een sportwedstrijd, je huis openstellen voor een kind dat zijn oma mist, voor een kind dat minder eenzaam is als het met jouw kind een spelletje mag spelen of even kan oefenen met Nederlandse taal zodat het naar de gewenste opleiding kan. Het lijkt zo simpel en dat is het soms ook’, geeft Paulien de Jong van Buurtgezinnen aan als ik bij haar op kantoor kom kennismaken. Het zijn maar een paar voorbeelden van koppelingen die Buurtgezinnen doet tussen vraaggezinnen en steungezinnen.
Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, worden gezinnen die steun kunnen gebruiken gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en kunnen hun ouders weer even op adem komen als de zorg voor het gezin tijdelijk een te zware belasting is. Het is fijn om dan iemand in de buurt te hebben om op terug te kunnen vallen. Iemand die een helpende hand biedt, als de ouder het even niet aan kan.
Het zorgsignaal dat Paulien afgeeft aan mij als dorpscoördinator is dat veel vraaggezinnen bij haar komen als ze al langer overbelast zijn en te veel ballen omhoog moeten houden. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of … Het zou mooi zijn als betrokken organisaties en bezorgde buren vroeger signaleren en de gezinnen attenderen op de laagdrempelige mogelijkheden van Buurtgezinnen.
Samen brainstormend over hoe onze organisaties elkaar kunnen helpen komen allerlei ideeën op. Zo krijgt clientondersteuning van Welzijn Bloemendaal regelmatig signalen van mensen die eenzaam zijn. Hoe mooi zou het zijn om die mensen te koppelen aan een vraaggezin waar een kind een opa of een tante zoekt. Of even wil oefenen met de Nederlandse taal. Niet direct iets waar je misschien aan denkt, maar wel mooi als het lukt.
En wie weet kan jij of jouw organisatie Paulien ook helpen.
Paulien zet zich als coördinator in voor Stichting Buurtgezinnen in de gemeenten Bloemendaal en Heemstede. Niet zomaar een stichting als je in 108 gemeenten actief bent. ‘We zijn actief in de hele gemeente, maar vooral in het dorp Bloemendaal zelf zoeken we nog steungezinnen; gezinnen, ooms, tantes, opa’s en oma’s. Zowel de steungezinnen als de vraaggezinnen ervaren plezier in het contact.
Meer weten? Check dan de aanvragen voor steungezinnen op https://lnkd.in/eDS9ShcT.
Voor meer interviews, check de LinkedIn pagina van Dorpscoordinatie Bloemendaal https://www.linkedin.com/company/98103971/admin/feed/posts/